NOW 7

Zevende periode NOW: bijna de helft van de aanvragen afkomstig uit de horeca

NOW 7

Uit de eerste 22.500 toegekende aanvragen van NOW uit de zevende aanvraagperiode blijkt dat bijna de helft van deze aanvragen afkomstig is uit de horeca. Het gaat om 47% van de aanvragen. UWV heeft aan deze werkgevers inmiddels rond de 587 miljoen euro uitgekeerd. 212 miljoen euro daarvan gaat naar de sector horeca en catering.

NOW 7

Sinds 13 december 2021 kunnen werkgevers NOW aanvragen voor de zevende periode. Hiervoor moet een werkgever minimaal 20% omzetverlies hebben in de maanden november en december. De tegemoetkoming is maximaal 85%. Dit is hetzelfde als in de zesde periode NOW. In verband met de volledige lockdown heeft het kabinet besloten dat het omzetverlies dat kan worden opgegeven van 80% naar 90% is verhoogd.Omdat deze wijziging is doorgevoerd nadat het aanvraagloket al was geopend, blijft de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming wordt gerekend met maximaal 90 procent omzetverlies. Een verschil met de andere perioden van de NOW is dat het voorschot dit keer in één keer wordt betaald in plaats van in termijnen.

Aanvragen tot en met 31 januari

NOW 7 kan nog worden aangevraagd tot en met 31 januari 2022. Dit is bijzonder, omdat de periode waarover de tegemoetkoming wordt toegekend (november en december 2021) al voorbij is. De tot nu toe aangevraagde tegemoetkomingen betreffen werkgevers met samen rond de 425.000 werknemers. Er wordt verwacht dat het omzetverlies gemiddeld 53% zal zijn.

NOW voor starters

In deze zevende periode van de NOW is het nieuw dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking kunnen komen voor loonsteun. Deze bedrijven hebben ten minste één maand volledige referentieomzet nodig die ligt voor de NOW-periode. Alle bedrijven die zijn gestart voor 1 oktober 2021 komen daarmee dus eventueel in aanmerking voor NOW. Bij de aanvragen tot nu toe blijkt dat zo’n 7% van alle aanvragen afkomst is van startende ondernemers. Zij hebben in totaal rond de 21 miljoen euro als voorschot ontvangen. Het gemiddelde omzetverlies ligt iets hoger dan gemiddeld in deze groep. Het gaat om 56%.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

UWV heeft een factsheet gepubliceerd met cijfers over de zevende NOW-periode tot nu toe.