vakmensen nodig voor behalen klimaatdoelstellingen

Veel vakmensen nodig voor behalen klimaatdoelstellingen

vakmensen nodig voor behalen klimaatdoelstellingen

UWV heeft een analyse uitgevoerd waaruit blijkt dat er 48.000 vacatures openstaan voor vakmensen die een bijdrage moeten leveren aan de energietransitie. Het gaat dan om beroepen die nodig zijn voor het opwekken van duurzame energie, het toepassen van slimme laadpalen en het in goede staat houden of uitbreiden van het elektriciteitsnet.

Openstaande vacatures

Voornamelijk ontwerpers, architecten en analisten van ict-systemen, elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen en voor werkvoorbereiders en calculatoren in bouw en installatietechniek zijn nodig op dit moment. De in totaal 48.000 vacatures staan open voor het tweede kwartaal van 2022. De grootste groep vacatures staat open voor ontwerpers, architecten en analisten van ICT-systemen. Het gaat hier in totaal om 6.100 vacatures.

De energietransitie

De voornaamste reden voor de energietransitie is de verplichting om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Het opwekken van duurzame stroom door het gebruik van zonnepanelen en windturbines is de manier waarop Nederland dit wil bereiken. Hiervoor zal een nieuwe energie-infrastructuur opgezet moeten worden. Ook zal de bestaande infrastructuur vooral moeten worden uitgebreid. Deze wijzigingen vragen veel mensen met (elektro)technische kennis en ervaring. Toch zijn dat niet de enige beroepen die hiervoor nodig zijn. Ook ict’ers en overheidsfunctionarissen spelen een belangrijke rol bij de energietransitie.

Personeel zoeken

UWV heeft uiteengezet welke werkzaamheden en beroepen nodig zijn voor het uitvoeren van de klimaatregelingen van de klimaattafel Energiesysteem. Daarnaast heeft UWV uitgewerkt welke kennis en competenties daarvoor nodig zijn. Branches kunnen daardoor duidelijker communiceren over welke mensen zij nodig hebben en welke kennis en competenties deze personen moeten hebben. UWV toont hiermee ook aan dat opleidingen en omscholingstrajecten naar een klimaatbaan daadwerkelijk de kans op een baan vergroten.

Omscholing met behulp van praktijkleren

Met de inzet van praktijkleren kan iemand die nog niet de juiste kennis of vaardigheden bezit, deze opdoen in de praktijk. Zo heeft de werkgever vanaf het begin af aan handjes om te helpen. Na een korte leerperiode heeft de werkgever dan zelfs volwaardig gekwalificeerd personeel. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf?