UWV start met database op basis van skills

UWV zet in op skills-ontologie met CompetentNL

Een aantal weken geleden schreven wij over het rapport van TNO waarin wordt geadviseerd om een skills-based arbeidsmarkt te creëren. UWV is nu samen met TNO en CBS bezig met het opzetten van CompetentNL, de skills-ontologie. Hiermee willen ze de arbeidsmarkt skills-based maken en zorgen voor betere matches. Dit is niet alleen beter voor de kandidaat, maar ook voor de werkgever.

Een cv zegt niet alles

In de huidige tijd kijken werkgevers vooral naar het cv van kandidaten en of dit overeenkomt met de functie-eisen in de vacature. Dat is jammer, want een beroep of opleiding op het cv zegt niet alles. Wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar een automonteur en u alleen afgaat op het cv en diploma’s, kan u zomaar een automonteur treffen met een diploma dat twintig jaar oud is. Maar tegenwoordig is het vak totaal anders dan toen. Wanneer de kandidaat zijn skills goed heeft beschreven in de nieuwe, aankomende systemen, kan de werkgever zien wat de kandidaat allemaal heeft bijgeleerd.

CompetentNL start met soft-skills

Op dit moment bestaat er al een dataset bij UWV waarin soft skills, bijvoorbeeld analytisch denken of flexibiliteit, worden opgenomen. Deze database wordt door de loopbaanadviseurs gebruikt. Harde skills, zoals timmeren of brood bakken, zijn hier nog niet in opgenomen. Daarom begint UWV met CompetentNL op basis van soft skills.

Matches maken op basis van skills d.m.v. AI

CompetentNL, de skills-ontologie, heeft een hybride AI-systeem (artificiële intelligentie) als basis. Het systeem is hybride omdat de soft skills handmatig worden ingevoerd en het systeem deze skillset combineert met gegevens uit online vacatures. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het feit dat bepaalde skills op verschillende manieren worden omschreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden als ‘plannen’ en ‘een werkverdeling maken’. Deze werkzaamheden vereisen dezelfde skills.

CompetentNL al in 2021 gereed

De verwachting is dat de eerste basisversie van CompetentNL al voor het einde van het jaar klaar is voor het testen en ontwikkelen van UWV-dienstverlening. In 2023 zal de basisversie kunnen worden vervangen binnen UWV. De basisversie wordt in 2022 al doorontwikkeld met de inbreng van alle betrokken partijen in Nederland.

HalloWerk werkt al op basis van skills

Het matchen van werkgever en werkzoekende op basis van skills is niet geheel nieuw. HalloWerk, het online matchingsplatform voor de arbeidsmarkt, werkt al op deze manier. Hier kunnen werkgevers zoeken op de vaardigheden die zij belangrijk vinden voor hun vacatures.

l