UWV: meer kansrijke beroepen in 2023

UWV: weer meer kansrijke beroepen in Nederland

UWV: meer kansrijke beroepen in 2023

In 2023 is opnieuw een aantal beroepen toegevoegd aan de lijst van Kansrijke Beroepen van UWV. Deze lijst bevat beroepen waar werkzoekenden goede tot zeer goede kansen hebben om een baan te vinden, omdat de vraag naar personeel in deze beroepen over het algemeen groter is dan het aanbod. Laten we eens kijken naar enkele van de nieuwe kansrijke beroepen die aan de lijst zijn toegevoegd.

Beroepen met goede baankansen

Stef Molleman, arbeidsmarktadviseur van UWV, benadrukt dat er in alle sectoren beroepen te vinden zijn met goede baankansen. Veel van deze beroepen zijn al jarenlang kansrijk en de lijst bevat in totaal meer dan 280 beroepen. Het is waarschijnlijk dat deze beroepen ook in de komende jaren hun kansrijkheid behouden. Vooral de volgende richtingen kennen veel kansrijke beroepen: zorg, onderwijs, bouw en installatie, industrie en ICT.

Nieuwe beroepen op de lijst

Eén van de opvallende nieuwe toevoegingen aan de lijst van kansrijke beroepen is het beroep van verkoopmedewerkers mode. Dit beroep stond altijd bekend om de goede balans tussen vraag en aanbod vanwege de populariteit ervan. Echter, deze balans is veranderd en er is nu meer vraag naar personeel in de modeverkoop dan er mensen beschikbaar zijn om in kledingwinkels te werken. Dit komt mede door het aanbod van werk in andere sectoren.

Naast verkoopmedewerkers mode is er ook een stijgende vraag naar beroepen die te maken hebben met het omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt. HR-managers, roostermakers en personeelsplanners zijn beroepen die momenteel veel gevraagd worden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. De krapte heeft namelijk geleid tot meer aandacht voor HR-beleid, zoals werving, duurzame inzetbaarheid en personeelsplanning.

Deze beroepen zijn het minst kansrijk

Elk jaar onderzoekt UWV ook welke beroepen in Nederland het minst kansrijk zijn. Vorig jaar waren dit er vier, namelijk activiteitenbegeleiders, dierenverzorgers, uitvaart- en mortuariummedewerkers en instellingskoks. In 2023 is er echter bijna geen sprake meer van beroepen waar geen vraag naar personeel is. Dit laat zien hoe wijdverspreid de krapte op de arbeidsmarkt is. Het betekent echter niet automatisch dat elk beroep kansrijk is. Werkzoekenden kunnen nog steeds concurrentie ervaren, waardoor het moeilijk kan zijn om snel werk te vinden.

Lees het originele artikel van UWV hier.