Personeelstekort in de beveiligingsbranche, leerwerktrajecten de oplossing

Personeelstekort in beveiligingsbranche

Personeelstekort in de beveiligingsbranche, leerwerktrajecten de oplossing

In de beveiliging is de arbeidsmarkt op dit moment erg krap. Er zijn minder werkzoekenden dan er vacatures openstaan in de branche. Daarnaast is het aantal werkzoekenden met een beveiligingsberoep dat is ingeschreven in de WW het afgelopen jaar stevig gedaald.

De oorzaken van het personeelstekort

De reden hiervoor is mede te vinden in de coronacrisis. Deze zorgde ervoor dat veel beveiligingsmedewerkers werk hebben gevonden in een andere branche. Ook draagt de vergrijzing bij aan het tekort. Tot slot zorgt ook de lage uitstroom vanuit relevante opleidingen ervoor dat er weinig nieuwe beveiligingsmedewerker beschikbaar zijn.

Leerwerktrajecten in de beveiligingsbranche

Als werkgever in de beveiligingsbranche kan het UWV helpen bij het vinden van nieuw personeel. De inzet van leerwerktrajecten is in dit geval de oplossing. Werkgevers gaan in dit traject samen met UWV op zoek naar personeel die na een omscholingsperiode in aanmerking kunnen komen voor een baan in de beveiliging.

Opleiding tot boa

Samen met MB All zet UWV zich in om werkzoekenden te enthousiasmeren voor een baan als boa. Het UWV werft de kandidaten, waarna MB All een selectieprocedure en screening houdt. Daarna worden de kandidaten in drie maanden tijd opgeleid voor het boa-getuigschrift. Tijdens de studie van de kandidaten behouden zij hun uitkering. Als ze de studie met goed gevuld hebben afgerond, krijgen ze van MB All een contract van zeven maanden. Als de werknemers goed presteren, krijgen ze daarna een contract voor de duur van twee jaar.

Opleiding tot beveiliger

Ook werkt het UWV samen met G4S. In deze samenwerking worden werkzoekenden gezocht om een opleiding tot beveiliger te volgen. Deze samenwerking is recentelijk uitgebreid naar de steden Utrecht, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Amsterdam.

Ook een leerwerktraject starten?

Praktijkleren is de manier om aan gemotiveerd personeel te komen dat staat te trappelen om het vak te leren.