Problemen op de arbeidsmarkt na coronacrisis

Voorspelling: na coronacrisis weer tekorten in cruciale beroepen

We zitten midden in de coronacrisis. Het grootste probleem op de arbeidsmarkt zit op dit moment in het aan het werk te houden van werknemers wanneer de werkgever door de crisis in de problemen komt. Dit is een tijdelijk probleem en zal, volgens de voorspellingen van het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA), snel na de coronacrisis oplossen. Omdat er op dit moment geen structurele fout in de economie zit, zal de economie naar verwachting de komende jaren weer snel aantrekken. Wanneer dat gebeurt, zullen waarschijnlijk dezelfde problemen als voor de coronacrisis zich weer openbaren.

De problemen van voor de coronacrisis

Dus, waar waren we gebleven aan het begin van 2020? In bepaalde sectoren zien we veel babyboomers die al bijna de AOW-leeftijd zullen bereiken. We hebben het dan onder andere over de overheid, de zorg en de industrie. Deze massale pensionering laat grote gaten vallen bij de werkgevers, waardoor werkgevers in de problemen komen. En niet alleen de werkgevers, maar ook de economie en de gehele maatschappij zullen hierdoor problemen ervaren. Juist bij de overheid, in de zorg en in de industrie bevinden zich namelijk de cruciale beroepen.

Grotere problemen als gevolg van de coronacrisis

Naast de grote aantallen babyboomers die met pensioen gaan, is er ook een groot aantal personen dat na een gedwongen rustpauze tijdens de coronacrisis niet meer kan of wil meedoen op de arbeidsmarkt. Dit maakt dat de schaarste op de arbeidsmarkt voor werkgevers alleen maar groter wordt.

Geef langdurig werkzoekenden een kans

Problemen met het werven van nieuw personeel betekent meer kansen voor werkzoekenden om in eerdergenoemde cruciale beroepen aan de slag te gaan. Voor werkgevers in bovengenoemde (en wellicht ook andere) sectoren is dit een moment om iets verder te kijken dan de standaard manier van personeel werven. Kijk bijvoorbeeld eens naar mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Hier zitten bijzonder vaardige en gemotiveerde kandidaten tussen.

Aan de slag

Overweegt u om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven? Via HalloWerk vindt u gemakkelijk gemotiveerde en vaardige werknemers. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of wilt u begeleiding bij het zoeken naar personeel? Neem dan contact met ons op.