Jongeren in de lift

‘Jongeren in de lift’, initiatief van MKB Den Haag

Jongeren in de lift

Al zeven jaar organiseert MKB Den Haag enkele keren per jaar, samen met Den Haag Werkt, ‘Jongeren in de lift’. Met deze bijeenkomsten wil de instantie een netwerk bieden aan jongeren die lastig aan werk kunnen komen. Tijdens de netwerkbijeenkomsten kunnen de jongeren speeddaten met ondernemers uit de regio.

Speeddate jongeren en Haagse ondernemers

Voor het netwerkevent worden jongeren uitgenodigd die in het netwerk van de gemeente zitten. In de middag voor het event krijgen zij een sollicitatietraining. Dit gebeurt door medewerkers van Den Haag Werkt. Daarna mogen ze zichzelf ‘s avonds voorstellen aan ondernemers uit het netwerk van MKB Den Haag. Dit is erg spannend voor de jongeren en zij zijn dan ook erg zenuwachtig. Rob de Rooij, werkzaam bij Den Haag Werkt, vertelt: ‘Als de speeddates eenmaal begonnen zijn, zie je dat de jongeren steeds meer ontspannen. Ze kunnen bij iedere ronde steeds beter verwoorden wat hun dromen en ambities zijn. En die ondernemers blijken best aardige mensen te zijn.’

Ondernemers bieden hun netwerk aan

Het is niet per se de bedoeling dat ondernemers de jongeren een baan aanbieden naar aanleiding van de speeddate. Zij kunnen ook hun netwerk ter beschikking stellen aan de jongeren. En dit gebeurt ook regelmatig. De ondernemers komen er gedurende de avond achter dat de jongeren eigenlijk heel leuke mensen zijn, ondanks dat het ze niet is gelukt om een baan te vinden of een opleiding af te ronden. Ze zijn over het algemeen van mening dat deze jongeren een kans moeten krijgen, van de ondernemer of door iemand in hun netwerk.

Jongeren in de lift – juni 2022

Afgelopen juni vond er een editie van ‘Jongeren in de lift’ plaats op de nieuwe locatie van de gemeente Den Haag. Hier kregen zeven jongeren de kans om te speeddaten met ondernemers. Na de eerste ronde werden de ondernemers naar voren geroepen om de jongeren met wie zij hadden gesproken aan de rest van de groep voor te stellen. Daarna ging de speeddate verder. Aan het einde van de avond werden de jongeren één voor één naar voren geroepen om met de groep te delen wat zij vonden van de avond. Ook werd ze gevraagd welke afspraken zij hadden gemaakt, want daar draait het uiteindelijk om: vervolgafspraken.

Jongeren in de lift – april 2022

Roxana Tajvar, directeur van het Grand Hotel Amrath Kurhaus en bestuurslid van MKB Den Haag, was in april aanwezig bij het netwerkevent van april. Met twee van de aanwezige jongeren had zij een klik. Ze vertelt daarover: ‘Gino vertelde me dat hij in de toekomst graag een eigen café wil openen. Kubilay gaf aan graag in de keuken van een restaurant te willen werken. Ik gaf aan dat ze wel bij mij konden solliciteren. Ik gaf ze mijn kaartje en de volgende dag kreeg ik al een mailtje.’ Na de sollicatie konden beide jongens aan de slag. Gina is als ober en barman aan de slag gegaan in het restaurant. Kubilay werkt in de keuken. In het begin was er enige begeleiding nodig en moesten we even wennen. Inmiddels zijn ze enorm gegroeid en een onderdeel van het team. ‘Ik ben blij dat ik ze deze kans heb kunnen geven’, aldus Roxana.

Ook meedoen aan een speeddate van ‘Jongeren in de lift’?