Businesscoach Sociaal Ondernemen Ruben Blanke

Interview met businesscoach Ruben Blanke

Businesscoach Sociaal Ondernemen Ruben Blanke

‘Ik ben Ruben Blanke en sinds vijf jaar woon ik weer in den Haag, mijn geboortestad. Na een afgebroken studie Psychologie aan de UVA wilde ik ondernemer geworden. Ik was eigenwijs en had grote dromen. Voordat ik het wist was ik op mijn vierentwintigste directeur van een nachtclub in het centrum van Sittard. Hier heb ik geleerd wat klanten zijn en wat het betekent om personeel te hebben.’

Start-up

‘Na mijn avonturen in Limburg ben ik in Amsterdam directeur geworden bij een cultureel centrum. Hier ontdekte ik mijn passie voor tv-maken. We filmden daar bandjes en zonden dat uit op Salto, de lokale tv-zender. Dit was blijkbaar erg goed want de VPRO klopte aan en ik kon kinderprogramma’s gaan maken voor Villa Achterwerk. Vanaf toen ging het snel. Binnen de kortste tijd had ik een grote productiestudio en maakten wij tv-programma’s, commercials en documentaires. Toen daar rond 2003 internet bijkwam ging het nog veel harder. We ontwikkelden al snel onze eigen applicaties en investeerders wilden daar graag aan meedoen. Zo kwam ik ook in de start-upwereld terecht. De bedrijven groeiden in die jaren snel en werden internationaal.’

Persoonlijke ontwikkeling

‘Mijn carrière ging achteraf gezien veel te hard. Ik had eigenlijk nooit geleerd om te reflecteren en was altijd met groter en beter bezig. Hierdoor was ik mijzelf kwijtgeraakt en was ik vergeten hoe belangrijk het is om een duurzame verbinding te hebben met je omgeving. Dit leidde tot een ernstige crisis in 2014 waardoor ik met alles moest stoppen, ik zat er volledig doorheen. Om tot rust te komen en om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken ben ik naar Den Haag verhuisd. Ik heb daar mijn gezondheid op de eerste plaats gezet en ben bewuster gaan leven.’

‘Gelukkig is er steeds meer erkenning voor sociaal ondernemerschap’

Ruben Blanke, Businesscoach Sociaal Ondernemen

Nieuw netwerk

‘Ik bouwde in Den Haag al snel een nieuw netwerk op en door mijn contacten kwam ik in aanraking met sociaal ondernemers. Vaak gedreven vanuit een persoonlijke motivatie hebben zij aandacht voor kwetsbare mensen, en geld verdienen is een middel, geen doel. Hier voelde ik mij direct thuis. Ik had zelf ervaren hoe het is om kwetsbaar te zijn en met mijn achtergrond als ondernemer was dit een logische match. Ik heb mij toen als bestuurslid aangemeld bij Social Club Den Haag.’

Social Club Den Haag

‘Social Club Den Haag ondersteunt sociaal ondernemers die vanuit een maatschappelijke missie hun bedrijf willen laten groeien. Vaak hebben sociaal ondernemers een dubbele uitdaging. Naast de klassieke ondernemersvraagstukken hebben ze ook de uitdaging om een veilige plek te bieden voor hun personeel. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor sociaal ondernemerschap. Voor een inclusieve arbeidsmarkt is het belangrijk dat er binnen organisaties plek is voor mensen die weer moeten wennen aan werk of met hun eigen unieke kwaliteiten aan de slag kunnen. Dit is goed voor iedereen: voor de mens, de ondernemer en de maatschappij.’

Businesscoach

‘Om sociaal ondernemerschap te ondersteunen ben ik sinds kort begonnen als Businesscoach Sociaal Ondernemen (BSO). Een erg leuke uitdaging waar ik veel zin in heb. De BSO is een project van arbeidsmarktregio Haaglanden; samen met de partners uit de regio, zoals MKB Den Haag, en een team professionals stimuleren we het sociaal ondernemerschap. Ik kom graag bij u langs om de mogelijkheden te bekijken.’

‘De voordelen van sociaal ondernemen zijn groot, niet alleen biedt u kansen aan mensen die moeilijker aan de slag komen, ook heeft het een positieve uitstraling naar uw klanten.’

Ruben Blanke, Businesscoach Sociaal Ondernemen

Mkb-ondernemers

‘De BSO is er voor alle mkb-ondernemers die de ambitie hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven binnen hun organisatie. Dit kunnen starters zijn, maar ook bestaande mkb- of sociale ondernemingen die bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis nieuwe uitdagingen ondervinden. De voordelen van sociaal ondernemen zijn groot, niet alleen biedt u kansen aan mensen die moeilijker aan de slag komen, ook heeft het een positieve uitstraling naar uw klanten. Daarnaast kunt u gebruik maken van aantrekkelijke regelingen. Win-win dus!’

Duurzaam

‘Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de ondersteuning van de Businesscoach Sociaal Ondernemen. Het resultaat moet wel duurzame plaatsing mogelijk maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn er geen kosten verbonden aan de inzet van de businesscoach.’

Meer weten over de Businesscoach Sociaal Ondernemen?