Noodzaak individueel maatwerk volgens Haagse wethouder Kavita Parbhudayal

Individueel maatwerk nodig volgens Haagse wethouder Kavita Parbhudayal

Noodzaak individueel maatwerk volgens Haagse wethouder Kavita Parbhudayal

Volgens de Haagse wethouder van Werk, Wijken en Dienstverlening laten sociaal ondernemers al jaren zien dat het mogelijk is om mensen met een arbeidsbeperking kansen te geven op de arbeidsmarkt. In de huidige arbeidsmarkt, waarin personeelskrapte eerder regel dan uitzondering is, kunnen andere werkgevers hiervan leren. Maar hoe?

Jobcarving en functiecreatie

Een werkgever moet maatschappelijk betrokken zijn en beschikken over creativiteit en flexibiliteit om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Daarnaast is er een rol voor de gemeente weggelegd in dit proces. Het zorgen voor bewustwording bij en ondersteuning voor werkgevers is hier een voorbeeld van. Door jobcarving en functiecreatie toe te passen, kan de gemeente werkgevers laten zien welke functies of taken zij kunnen aanbieden aan de potentiële werknemers.

Integrale benadering vanuit de gemeente nodig

Als de gemeente iemand aan het werk heeft geholpen, dan stopt het traject niet. Deze nieuwe werknemers hebben namelijk nog steeds begeleiding nodig. Vaak gaat dat verder dan alleen werkgerelateerde begeleiding. Er is niet zelden sprake van een gebrekkige gezondheid, schulden en/of een problematische gezinssituatie. Deze problematiek bemoeilijkt het re-integratieproces, waardoor ook hier aandacht aan moet worden besteed. Een integrale benadering is dus noodzakelijk en dat is maatwerk. Steeds vaker pakt de gemeente de regie in dit soort situaties door slimme verbindingen te leggen met de partners in de stad.

“Onze kandidaten hebben nu eenmaal soms een beperking of rafelrand: perfectie bestaat alleen in dromenland.”

Kavita Parbhudayal (VVD)

Realistische wensen van de werkgevers

Daarnaast moeten werkgevers zorgen dat ze realistische wensen en verwachtingen hebben van de werknemers. Geen van de kandidaten is namelijk perfect. Daarnaast zullen zij kritisch naar de eigen organisatie moeten kijken. Met creativiteit en flexibiliteit ontdekken zij dan waar kansen liggen binnen de organisatie.

Wilt u kijken of uw organisatie geschikt is voor jobcarving of functiecreatie?

Wij gaan graag met u in gesprek en staan u gedurende de gehele periode bij.

Lees de originele column van Kavita Parbhudayal op opnaarde100000.