Inclusie bij het Nationaal Archief
Het Nationaal Archief is een organisatie die het belangrijk vindt om inclusief te zijn en gelijke kansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om deze reden heeft de organisatie al geruime tijd twintig mensen op detacheringsbasis bij zich werken. Nu zijn daar nog negen bij gekomen als vaste medewerkers. De medewerkers zijn gemotiveerd en betrokken bij hun werk, en sommigen werken al geruime tijd bij het archief.
Werkzaamheden bij het Nationaal Archief
Een aantal medewerkers houdt toezicht in de studiezaal om ervoor te zorgen dat bezoekers geen archiefstukken uit de ruimte meenemen en dat onderzoekers voorzichtig omgaan met de originele documenten. Andere medewerkers werken in het depot, waar 144 kilometer aan archiefstukken is opgeslagen. Het aanvragen van inzage in deze documenten gebeurt via de medewerkers, die ervoor zorgen dat de stukken klaar worden gezet voor de aanvrager.
Terugkeergarantie van Den Haag Werkt
Vanaf december 2022 zijn de negen medewerkers, die in dienst waren bij Den Haag Werkt, officieel onderdeel geworden van het team van het Nationaal Archief. Dit zorgt voor een gevoel van erkenning en waardering vanuit de organisatie, omdat zij nu als vaste medewerkers aan de slag kunnen. Het Nationaal Archief en Den Haag Werkt hebben afgesproken om samen te werken om de nieuwe medewerkers te ondersteunen. Er is zelfs een terugkeergarantie afgesproken, waardoor medewerkers terug kunnen keren naar Den Haag Werkt als ze niet op hun plek zitten.
Het bevorderen van inclusie
Het is belangrijk om te beseffen dat inclusiviteit meer is dan alleen het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat ook om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor diversiteit en dat er actief gezocht moet worden naar manieren om inclusie te bevorderen.
Het Nationaal Archief heeft een aantal stappen genomen om inclusiviteit te bevorderen. Het aannemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt is daar een van. Maar er zijn ook andere maatregelen genomen, zoals het organiseren van workshops en trainingen voor medewerkers om hen bewust te maken van diversiteit en inclusie, het aanpassen van de sollicitatieprocedure om deze toegankelijker te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het aanbieden van stageplekken aan studenten met een diverse achtergrond.
Het belang van inclusie
Het is belangrijk om te benadrukken dat inclusiviteit niet alleen goed is voor de mensen die hierdoor geholpen worden, maar ook voor de organisatie zelf. Een diverse en inclusieve werkomgeving kan leiden tot meer innovatie, creativiteit en betere besluitvorming. Het Nationaal Archief begrijpt dit en zet zich in om een inclusieve organisatie te zijn waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien.
Wilt u ook eens sparren over het inclusiever maken van uw organisatie?
Laat uw gegevens achter, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug!
Lees hier het originele artikel van Den Haag Werkt.