UWV prognose herstel arbeidsmarkt

Het verwachte herstel van de arbeidsmarkt volgens UWV

Naar de verwachting van het UWV gaat de arbeidsmarkt zich in de loop van 2021 en 2022 herstellen van de coronacrisis. Het aantal gewerkte uren zal in 2021 waarschijnlijk toenemen met 2%. Het herstel van het aantal banen zal in 2022 naar verwachting zichtbaar worden met een groei van 1,3%. De verwachting is dat in bepaalde sectoren in 2021 al een groei in het aantal banen plaatsvindt. Uiteraard zit er in deze prognose een grote onzekerheid in verband met de coronacrisis.

Herstel arbeidsmarkt meest geraakte sectoren

De sectoren die door de coronacrisis het hardst getroffen zijn, laten in 2021 nog een krimp zien van het aantal banen. Het gaat dan onder andere om de sectoren cultuur, sport en recreatie (-4,3%), de schoonmaaksector (-3,3%) en de horeca (-1,5%). Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Deze zien we in de uitzendbranche en de arbeidsbemiddeling. Hoewel deze sector hard werd getroffen door de coronacrisis, groeit deze sector in 2021 alweer met 2,4%. Dit komt omdat werkgevers na afloop van een crisis vaak eerst voor flexwerkers kiezen. Deze cijfers laten zien dat het herstel van de arbeidsmarkt op gang komt.

Hoe is het met de baanverliezers na de eerste lockdown?

Als we het afzetten tegen de economische impact van de lockdowns van vorig jaar, dan zien we dat de werkloosheid maar relatief weinig is toegenomen. UWV heeft onderzoek gedaan en geconcludeerd dat 61% van de werknemers die tussen maart en oktober 2020 hun baan verloren binnen een half jaar weer aan het werk was. Dit geldt ook voor de hard geraakte sectoren als de horeca en de sport- en recreatiesector. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor werknemers die na de tweede en derde lockdown hun baan kwijtraakten.

Veel ondersteuning door NOW in luchtvaart, reisbranche en horeca

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) geeft werkgevers de kans om werknemers met een vast of flexibel contract door te betalen en in dienst te houden. Op deze manier zijn veel banen behouden gebleven. Vooral in de luchtvaart, reisbranche horeca en de cultuur, sport en recreatieve sector heeft vaak van de NOW gebruik gemaakt. In de eerste periode van de NOW was de steun het grootst, naarmate het jaar 2020 vorderde, nam het aantal ondersteunde banen ook in de genoemde sectoren af.

Meer weten?

Lees de de arbeidsmarktprognose van UWV.