U wilt als ondernemer graag uw sociale gezicht laten zien en denkt erover iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Natuurlijk snapt u dat u daar iemand dolgelukkig mee maakt.
Onze lokale WerkgeversServicepunten

U wilt als ondernemer graag uw sociale gezicht laten zien en denkt erover iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Natuurlijk snapt u dat u daar iemand dolgelukkig mee maakt.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.
Gebruiksvoorwaarden
Autisme en programmeren gaan heel goed samen
IamIT is een Delfts softwarehuis met hoogopgeleide ICT-ers onder leiding van Michèl van Leeuwen. Van Leeuwen heeft een missie. Teams samenstellen met onbenut talent zoals mensen met ADHD of autisme. Via Werkse! en GGZ Delfland kunnen mensen bij iamIT aan de slag.
Zie de kracht
Van Leeuwen vertelt dat hij al sinds de lagere school bezig is met IT en techniek. In 2005 startte hij een eenmanszaak: iamIT. iamIT maakt software op maat voor overwegend de B2B-markt. Mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt maken deel uit van zijn team. In de loop der jaren is het aantal medewerkers toegenomen. Tijdens zijn IT-loopbaan viel hem al op dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een andere aansturing nodig hebben. Hij vertelt dat andere projectleiders dit lastig vonden, maar hij haalt er zelf juist voldoening uit. Hij kan goed met ze opschieten, houdt van de humor en vindt het motiverend om aan de ontwikkeling bij te dragen. En misschien wel het allerbelangrijkste: hij benadert deze collega’s niet als gehandicapten. Hij ziet hun kracht en merkt dat autisme en programmeren heel goed samen gaan.
Out of the box denken
Van Leeuwen weet dat er heel veel onbenut talent is. Hoger opgeleide mensen zitten thuis of doen werk op lager niveau maar ook statushouders en werknemers met een burn-out komen niet aan werk. En dat met de krapte in de IT-branche. Soms vraagt het werken met onbenut talent om out of the box te denken. Werknemers met ADHD of autisme raken nu eenmaal sneller overprikkeld. Vandaar dat de werkplekken daarop ingericht worden. Zo staan er om de bureaus schermen voor betere concentratie. Ook absorberen die schermen het geluid. Aanpassingen met resultaat. De inzet van werknemers is hoog.
Veilig en laagdrempelig (psyco-educatie)
Van Leeuwen vertelt dat ze een veilige, huiselijke en laagdrempelige sfeer creëren. Door opleiding leren teamleiders om te gaan met werknemers met bijvoorbeeld ADHD of autisme. Ze krijgen lessen psycho-educatie om hen te ondersteunen in de omgang met deze werknemers. Iedereen heeft daar baat bij.
Socially inclusive software development
Hoe pakt hij deze werkwijze aan? Van Leeuwen heeft lang gewacht om met zijn concept naar buiten te komen. Alles is vastgelegd in een bedrijfsplan, handig en overdraagbaar aan nieuwe teamleden. Hij ontwierp SIS-Dev (socially inclusive software development). Dit betekent dat een team is samengesteld uit een mengeling van hoogopgeleide mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt. De juiste omgeving en begeleiding zorgen voor een inclusieve werksfeer, wat een hoogwaardig kwalitatief product oplevert.
Loonkostensubsidie
Jeroen van der Werken, accountmanager bij Werkse!, heeft contact met iamIT. Van der Werken geeft aan dat zij bij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt loonkostensubsidie inzet. Deze subsidie geeft de werkgever een compensatie voor een (mogelijk) verminderde arbeidsproductiviteit. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om mensen die wat langer nodig hebben om ingewerkt te raken of mensen die meer aandacht nodig hebben en mensen die wat langzamer werken, ook een kans te geven.
Register Sociale Ondernemingen
Vanaf maart is iamIT opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen met de status ‘in aanvraag’. Hiermee kan men het bedrijf inhuren als men aan een SROI-verplichting (Social Return On Investment) moet voldoen. Van Leeuwen hoopt dat iedereen dat óók wil doen vanuit een intrinsieke motivatie. Hij weet als geen ander dat dat kan: een mooi product leveren en er als mens rijker van worden.
Ook op zoek naar nieuw personeel?
Cookcamps leveren gediplomeerde koks op
Een intensieve, praktijkgerichte vakopleiding die twaalf weken duurt en leidt tot een landelijk erkend koksdiploma? Dat zijn de Cookcamps van de KRM Academy, voorheen bekend als Koks op Maat. Onze partner Werkse! is er blij mee, want onlangs behaalden zeven kandidaten van Werkse! dit diploma. En het mooiste is, zij hadden ook gelijk een baan. Een nieuwe lichting staat alweer te trappelen.
Praktijkopleiding
De naam Cookcamps is afgeleid van het woord bootcamps om de intensiteit van de opleiding aan te geven. In de twaalf weken gaan de kandidaten hard aan de slag, vertelt Yvonne Habers, KRM-projectleider. Vier dagen per week staan ze in de keuken en ook thuis zijn ze stevig aan de studie. ‘Daar waar leerlingen op een ROC slechts één dag per week op school zitten en ook nog bijvakken hebben zoals Nederlands, Engels en rekenen, dompelen wij de deelnemers helemaal onder in praktijk van het koken’, legt Yvonne uit.
De opleiding van de KRM Academy is praktijkgericht. 80 procent van de stof is praktijk en 20 procent is theorie. Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze de theorie thuis doornemen, want op school wordt de theorie maar beperkt behandeld. Ze staan vooral in de keuken. Per week wordt een ander thema behandeld, denk hierbij aan kip, vegetarisch, vis, rundvlees, etc. Verder is de week ingedeeld in het maken van een voorgerecht op dag 1, een hoofdgerecht op dag 2 en een dessert op dag 3. Op dag 4 moet er uiteindelijk een compleet driegangenmenu staan. Op deze manier wordt de deelnemers geleerd om na te denken over het omgaan met ingrediënten gedurende de week. Ook moeten ze bedenken of bepaalde gerechten langer bewaard kunnen worden of op de dag zelf vers bereid moeten worden.
Baangarantie
Al driehonderd studenten hebben de Cookcamps afgerond. Zij hebben dit in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen gedaan. Yvonne hoopt dat KRM Academy aan het einde van het jaar al meer dan vierhonderd gediplomeerde koks heeft afgeleverd. Het doel is vooral om mensen voor de praktijk op te leiden en om vooral alle kandidaten aan het werk te helpen. Zelf zoekt ze in de regio Den Haag/Delft samen met de studenten naar een passende werkgever. Op dit moment is de arbeidsmarkt goed voor koks. ‘We hebben een grote portefeuille met werkgevers die onze reputatie kennen en achter onze aanpak staan. We kunnen niet toveren, maar het lukt zo goed als altijd een baan te vinden’, vertelt Yvonne. De bedoeling is dat een deelnemer in de laatste maand van de opleiding een werkplek krijgt bij de werkgever. Dit noemen ze de meewerkfase. Hierin gaat de deelnemer vier dagen werken en één dag naar school. Hier krijgt zij of hij examentraining. Meestal krijgt de deelnemer na het behalen van het diploma gelijk een arbeidsovereenkomst bij de werkgever waar zij of hij al de meewerkfase heeft gedaan.
Meerdere opties voor een diploma
Als een student de Cookcamp met succes afrondt, krijgt zij of hij een landelijk erkend SVH-diploma. De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is betrokken bij de examinering en geeft het diploma af. Omdat de KRM Academy is erkend door de SVH mogen zij ook certificaten afgeven. Als een deelnemer het SVH-diploma niet kan halen omdat deze bijvoorbeeld de taal niet goed beheerst en daarom moeite heeft met de theorie begrijpen, kan er ook een KRM-diploma afgegeven worden. Dit bewijst in ieder geval dat iemand goed kan koken en in de praktijk komen ze hier ook ver mee.
Werkgever blij, werknemer blij
Vanuit Werkse! was Feras Alshayeb uit Syrië één van de kandidaten. Hij volgde de Cookcamp in Den Haag. Hij vertelt: ‘In 2016 kwam ik in Nederland. Ik sprak de taal niet, maar wilde wel aan het werk. In Syrië werkte ik op een wisselkantoor, maar dat kon hier niet. Via Werkse! heb ik drie jaar magazijnwerk gedaan maar ik wilde meer. Vorig jaar stuurde mijn jobcoach me naar KRM Academy.’ Door zijn taalprobleem kon Feras niet de opleiding tot basiskok doen. De opleiding tot keukenassistent was wel een optie, omdat daar veel minder theorie wordt behandeld. Deze opleiding heeft hij met succes afgerond, hij had zelfs een 8 als eindcijfer. Als keukenassistent werkt hij nu bij het Mercure Hotel Den Haag. Feras is helemaal blij: ‘Ik wil een leven in Nederland opbouwen en met deze baan kan dat. Het werk bij Mercure Hotel is geweldig, ik werk er fulltime en met heel veel plezier. Ik ben Werkse! zeer dankbaar voor deze kans!’ Ook het Mercure Hotel is blij en ze geven aan dat de taalbarrière minimaal is.
Op zoek naar personeel dat bij u de fijne kneepjes van het vak kan leren?
Praktijkleren is dé oplossing.
De arbeidsmarkt van 2021 in cijfers volgens het CBS
Op dit moment is de arbeidsmarkt erg krap, in 2021 was het aantal werklozen zelfs lager dan ooit. Ook was het aantal vacatures nog nooit zo groot als vorig jaar. De arbeidsmarkt is de afgelopen 50 jaar niet zo krap geweest. En dat terwijl de economie in 2020 nog met 3,8% kromp door de coronacrisis.
Deze krimp is 2021 volledig gecompenseerd met een economische groei van 5%. We kunnen daarom concluderen dat de arbeidsmarkt een opwaartse lijn vertoont, die slechts kort (maar hevig) onderbroken is door de coronacrisis.
Het is de vraag of deze opwaartse trent zich voortzet. Door de vergrijzing is er maar een beperkt aantal arbeidskrachten beschikbaar. Daarnaast hebben bedrijven nog steeds te maken met de financiële gevolgen van de coronacrisis. Denk hierbij aan belastingschulden en tegemoetkomingen die terugbetaald moeten worden in sommige gevallen. Ook kampen we met oplopende inflatie en zijn de toeleveringsketens verstoord.
Met de cijfers zoals deze in april 2022 bekend waren, heeft het CBS het rapport De arbeidsmarkt in cijfers 2021 gepubliceerd. De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt worden hierin overzichtelijk gemaakt. Erwordt aandacht geschonken aan thema’s als vraag en aanbod naar arbeid, arbeidsomstandigheden, lonen en loonkosten, inkomen, uitkeringen.