Werkse Cookcamp, opleiding tot kok met baangarantie

Cookcamps leveren gediplomeerde koks op

Werkse Cookcamp, opleiding tot kok met baangarantie

Een intensieve, praktijkgerichte vakopleiding die twaalf weken duurt en leidt tot een landelijk erkend koksdiploma? Dat zijn de Cookcamps van de KRM Academy, voorheen bekend als Koks op Maat. Onze partner Werkse! is er blij mee, want onlangs behaalden zeven kandidaten van Werkse! dit diploma. En het mooiste is, zij hadden ook gelijk een baan. Een nieuwe lichting staat alweer te trappelen.

Praktijkopleiding

De naam Cookcamps is afgeleid van het woord bootcamps om de intensiteit van de opleiding aan te geven. In de twaalf weken gaan de kandidaten hard aan de slag, vertelt Yvonne Habers, KRM-projectleider. Vier dagen per week staan ze in de keuken en ook thuis zijn ze stevig aan de studie. ‘Daar waar leerlingen op een ROC slechts één dag per week op school zitten en ook nog bijvakken hebben zoals Nederlands, Engels en rekenen, dompelen wij de deelnemers helemaal onder in praktijk van het koken’, legt Yvonne uit.

De opleiding van de KRM Academy is praktijkgericht. 80 procent van de stof is praktijk en 20 procent is theorie. Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze de theorie thuis doornemen, want op school wordt de theorie maar beperkt behandeld. Ze staan vooral in de keuken. Per week wordt een ander thema behandeld, denk hierbij aan kip, vegetarisch, vis, rundvlees, etc. Verder is de week ingedeeld in het maken van een voorgerecht op dag 1, een hoofdgerecht op dag 2 en een dessert op dag 3. Op dag 4 moet er uiteindelijk een compleet driegangenmenu staan. Op deze manier wordt de deelnemers geleerd om na te denken over het omgaan met ingrediënten gedurende de week. Ook moeten ze bedenken of bepaalde gerechten langer bewaard kunnen worden of op de dag zelf vers bereid moeten worden.

Baangarantie

Al driehonderd studenten hebben de Cookcamps afgerond. Zij hebben dit in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen gedaan. Yvonne hoopt dat KRM Academy aan het einde van het jaar al meer dan vierhonderd gediplomeerde koks heeft afgeleverd. Het doel is vooral om mensen voor de praktijk op te leiden en om vooral alle kandidaten aan het werk te helpen. Zelf zoekt ze in de regio Den Haag/Delft samen met de studenten naar een passende werkgever. Op dit moment is de arbeidsmarkt goed voor koks. ‘We hebben een grote portefeuille met werkgevers die onze reputatie kennen en achter onze aanpak staan. We kunnen niet toveren, maar het lukt zo goed als altijd een baan te vinden’, vertelt Yvonne. De bedoeling is dat een deelnemer in de laatste maand van de opleiding een werkplek krijgt bij de werkgever. Dit noemen ze de meewerkfase. Hierin gaat de deelnemer vier dagen werken en één dag naar school. Hier krijgt zij of hij examentraining. Meestal krijgt de deelnemer na het behalen van het diploma gelijk een arbeidsovereenkomst bij de werkgever waar zij of hij al de meewerkfase heeft gedaan.

Meerdere opties voor een diploma

Als een student de Cookcamp met succes afrondt, krijgt zij of hij een landelijk erkend SVH-diploma. De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is betrokken bij de examinering en geeft het diploma af. Omdat de KRM Academy is erkend door de SVH mogen zij ook certificaten afgeven. Als een deelnemer het SVH-diploma niet kan halen omdat deze bijvoorbeeld de taal niet goed beheerst en daarom moeite heeft met de theorie begrijpen, kan er ook een KRM-diploma afgegeven worden. Dit bewijst in ieder geval dat iemand goed kan koken en in de praktijk komen ze hier ook ver mee.

Werkgever blij, werknemer blij

Vanuit Werkse! was Feras Alshayeb uit Syrië één van de kandidaten. Hij volgde de Cookcamp in Den Haag. Hij vertelt: ‘In 2016 kwam ik in Nederland. Ik sprak de taal niet, maar wilde wel aan het werk. In Syrië werkte ik op een wisselkantoor, maar dat kon hier niet. Via Werkse! heb ik drie jaar magazijnwerk gedaan maar ik wilde meer. Vorig jaar stuurde mijn jobcoach me naar KRM Academy.’ Door zijn taalprobleem kon Feras niet de opleiding tot basiskok doen. De opleiding tot keukenassistent was wel een optie, omdat daar veel minder theorie wordt behandeld. Deze opleiding heeft hij met succes afgerond, hij had zelfs een 8 als eindcijfer. Als keukenassistent werkt hij nu bij het Mercure Hotel Den Haag. Feras is helemaal blij: ‘Ik wil een leven in Nederland opbouwen en met deze baan kan dat. Het werk bij Mercure Hotel is geweldig, ik werk er fulltime en met heel veel plezier. Ik ben Werkse! zeer dankbaar voor deze kans!’ Ook het Mercure Hotel is blij en ze geven aan dat de taalbarrière minimaal is.

Op zoek naar personeel dat bij u de fijne kneepjes van het vak kan leren?

Praktijkleren is dé oplossing.