Baankans! - in eigen tempo op weg naar droombaan

Baankans! voor mensen met een langdurige uitkering

Baankans! - in eigen tempo op weg naar droombaan

In Den Haag Zuidwest is het project Baankans! van start gegaan. Dit project geeft mensen met een langdurige uitkering of nieuwkomers een kans om een baan te vinden of een opleiding te gaan volgen. Er wordt niet naar cv of ervaring gekeken, maar naar de motivatie van de kandidaat.

Haagse samenwerking

Voor het project Baankans! hebben buurtorganisaties en lokale sociale ondernemers de samenwerking gezocht. Dit alles om inwoners van Den Haag met een langdurige uitkering perspectief te geven op een baan en een opleiding. Kiran Lachman, projectcoördinator van Stichting Social Club Den Haag vertelt: ‘Het bijzondere aan Baankans! is dat het mensen op een veilige en vertrouwde wijze en vooral in hun eigen tempo helpt om daarvoor de eerste stappen te zetten.’

Baankans! is toegankelijk

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk drempels zijn, kunnen geïnteresseerden zich aanmelden bij een buurtorganisatie in hun eigen wijk. Daar vindt vervolgens ook het eerste gesprek met Baankans! plaats. ‘De deelnemers bepalen helemaal zelf hun tempo en mogen zelf aangeven wat ze willen doen’, legt Lachman uit. Na het gesprek met de coach van Baankans! wordt de deelnemer in contact gebracht met een sociaal ondernemer die meedoet met het project.

Direct beginnen

Als de deelnemer wil, kan hij of zij al direct voor een aantal uren in de week beginnen met werken. De uren worden vervolgens langzaam uitgebouwd. Kiran Lachman voegt hieraan toe: ‘Ze kunnen ook certificaten en diploma’s halen. Mensen worden gedurende het hele traject begeleid om zo stapjes te kunnen maken naar een vaste baan. De deelnemer bepaalt uiteindelijk zelf wanneer hij of zij het aandurft om uit de uitkering te stappen.’

Pilot

Op dit moment is Baankans! nog een pilot. Stichting Social Club Den Haag heeft als doel om in 2023 met ongeveer 50 mensen een intakegesprek te houden. Belangrijk voor deze fase van het project is om te kijken of ze de juiste lijntjes uit hebben staan de juiste diensten kunnen verlenen. Na afloop van de pilot moet duidelijk zijn hoe dit project ook elders (in Den Haag) ingezet kan worden.

Bedrijven in samenwerking met Baankans!

Op dit moment werkt Baankans! samen met verschillende sociale ondernemers die banen aanbieden in horeca & hospitality, bouw, (auto)techniek, fashion & design, glazenwasserij, schoonmaak, administratie en verkoop. Ook zijn ze nog in gesprek met andere bedrijven. Is dit wellicht ook iets voor uw onderneming?

Lees het originele artikel in de Posthoorn.