Een baan vinden met Patijnenburg

Afstand tot de arbeidsmarkt? Hier niet: ‘Iedereen doet mee, ook als je een andere route volgt’

Een baan vinden met Patijnenburg

Het gebeurt niet iedereen dat een wethouder je komt feliciteren met je nieuwe baan. Het overkwam Prachand Thakoerdin. Op 1 maart begint hij bij Boekestijn Tuinmachines in Naaldwijk. Een baan die hij vond met hulp van Patijnenburg.

Iedereen telt mee, is het motto van Patijnenburg. De afdeling re-integratie van het bedrijf zoekt al jarenlang de juiste match tussen werkzoekers en bedrijfsleven. Met succes, want vorig jaar wisten zij maar liefst 179 mensen te plaatsen. ,,Aan ‘iedereen telt mee’ kan nog iets worden toegevoegd: iedereen is nodig”, denkt Peter Boverhoff van Patijnenburg. 

,,Het tekort aan personeel wordt steeds groter en het is fijn dat steeds meer Westlandse bedrijven ontdekken dat ook wij een bron van enthousiast personeel kunnen zijn.” In de afgelopen maanden meldden maar liefst 50 nieuwe bedrijven zich bij Patijnenburg aan in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Een van die bedrijven is Boekestijn Tuinmachines. ,,We zijn een echt familiebedrijf”, legt Marijke Boekestijn uit. ,,Dat betekent dat we geworteld zijn in de samenleving en het belangrijk vinden om mee te denken in de maatschappij. De visie van Patijnenburg past bij de onze: je leeft niet voor jezelf alleen. Wij hebben iets moois kunnen opbouwen. Hoe mooi is het dan dat je dat gebruikt om anderen weer een kans te geven.” 

Via Patijnenburg werd een goede match gemaakt met Prachand. ,,Na een paar dagen meekijken zien we het allebei helemaal zitten.”

Werken maakt gelukkig

De twintigjarige Prachand uit ‘s-Gravenzande heeft, door omstandigheden, geen diploma. Dat maakt solliciteren lastig. Na een aantal jaren in een supermarkt te hebben gewerkt was Prachand wel toe aan een volgende stap: ,,Het voelde meer als een bijbaan dan als een baan.” Patijnenburg kon hem helpen. Met zijn jobcoach Robin besprak hij wat zijn werkwensen waren: ,,De techniek trekt me wel. Ik ben goed met mijn handen en wil graag monteur worden.” 

Bij Boekestijn krijgt hij zijn kans: ,,Ik ga vooral werken op het Postpakketpunt hier”, vertelt Prachand. ,,Maar ik ga ook licht technisch werk doen en zo verder leren.” Daarbij wordt hij geholpen door Robin, terwijl Marijke ondersteuning krijgt van haar Patijnenburg-accountmanager Monique. Inmiddels heeft Prachand zijn plek in het zeskoppige team al gevonden: ,,Ik voel me al thuis.” En dat is minstens zo belangrijk, valt Peter Boverhoff hem bij: ,,Bij Patijnenburg zeggen we: werken maakt gelukkig. Je bent actief, je verdient je eigen geld en bovenal: je hoort erbij.”

Prachands verhaal is er één waar wethouder Piet Vreugdenhil van Sociale Zaken blij van wordt. ,,We moeten een beetje af van dat diploma-denken”, vindt hij. ,,Niet iedereen past in het hetzelfde opleidingspatroon. Vooral praktische mensen leren hun vak vaak veel beter in de praktijk. Dat kan op school, maar voor sommigen is een andere route beter. Het bedrijfsleven kan zelf een grote rol spelen door mensen, zoals Prachand, intern op te leiden.” 

Iedereen telt mee is wat Vreugdenhil betreft geen loze kreet. ,,We hebben iedereen nodig. Als we iedereen de mogelijkheid geven te werken naar hun eigen vermogen, hebben we daar allemaal baat bij. Daarom zijn we blij met een bedrijf als Patijnenburg, dat goed werk doet door te bemiddelen, te matchen en op te leiden. We kunnen ook niet zonder Westlandse bedrijven als Boekestijn, die mensen een kans geven en dan ontdekken dat hun bedrijf daar wel bij vaart.” Boverhoff beaamt dat: ,,Als bedrijven eenmaal over de streep zijn, zijn ze meestal razend enthousiast.”

Wilt u ook iemand een kans geven?