Wanneer Daan Overbekking op zijn 22e naar Rotterdam verhuist voor zijn studie, loopt zijn leven anders dan verwacht. Door faal- en sociale angst lukt het hem niet om zijn bacheloropleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie af te ronden. Hij weet niet wat hij wil en zit met een hoge studieschuld. Zijn gevoel van bestemmingsloosheid groeit. Wanneer dit zich uit in een isolement, veel gamen en beeldschermgebruik, leidt dit bij Daan tot middelengebruik met verslaving tot gevolg.
Hoewel hij iemand is die altijd alles zelf probeert op te lossen, kickt hij af in een kliniek. Daarna komt hij terecht bij Safehouse, een plek waar je na een verslavingsbehandeling verder kunt herstellen. Hier kan hij aan zichzelf werken. Daan is vastbesloten om de knop om te draaien. Hij krijgt psychologische hulp en volgt maatschappelijke dienstverleningstrajecten.
Omdat Daan in de bijstand zit, komt hij in contact met mevrouw Heemskerk, Consulent Werk & Participatie bij Werkse. Samen kijken ze naar een passende vervolgstap voor re-integratie op de arbeidsmarkt. Waar ze tegenaan lopen is dat veel voorzieningen qua opleidingsniveau niet bij Daan aansluiten. Zijn consulent geeft aan dat wanneer hij elders beter geholpen kan worden, het dan het beste is om daarvoor te gaan.
Bij Safehouse hoort Daan over Ruisch Coaching, een traject voor verslavingsherstel en re-integratie. Dit traject sluit beter bij hem aan. Zij kunnen hem helpen om uit te zoeken wat voor werk goed bij zijn opleidingsniveau, competenties en ambities past. Omdat Daan een bijstandsuitkering ontvangt van de gemeente, in plaats van een uitkering van het UWV, voldoet hij echter niet aan de voorwaarden om het traject bij Ruisch vergoed te krijgen. Daan gaat zelf op onderzoek uit en komt terecht bij RMT Haaglanden. Het contact ervaart hij als begripvol en soepel.
Ondertussen doet hij vrijwilligerswerk bij wijkcentrum Buitenhuis, waar hij maandelijks een diner verzorgt voor ouderen uit de buurt en mensen die vaak een GGZ-achtergrond hebben. “Op deze locatie heb ik ook een tijdje voor een verslavingskliniek gekookt.” vertelt hij. Tijdens zijn tijd bij Safehouse heeft hij een certificaat gehaald om surflessen te geven en binnenkort wordt hij iemands taalmaatje. “Dit is belangrijk voor het behalen van kleine overwinningen.” Het geeft hem structuur, dagelijkse doelen en contacten.
Door RMT Haaglanden kan Daan starten aan het coachingtraject bij Ruisch Coaching. Daar zit hij nu middenin. Zijn traject duurt ongeveer zes tot negen maanden. Sinds hij uit het Safehouse weg is, en de begeleiding die hij daar kreeg is weggevallen, merkt hij dat Ruisch Coaching extra nuttig voor hem is.
Hij geeft aan dat hij nu op een kruispunt staat om te kijken wat zijn mogelijkheden zijn in het vakgebied van zijn studie. “Ik heb altijd zelf dingen proberen op te lossen en had daar nooit hulp. Nu krijg ik dat voor het eerst wel. Vooral het gevoel dat ik er niet alleen voor sta, zorgt voor zelfvertrouwen en de zekerheid dat als het vastloopt, het niet blijvend vast hoeft te zitten. Ik ben dankbaar voor de hulp die ik van het RMT kon krijgen! Het geeft me weer perspectief.”
Wie vormen het RMT Haaglanden?
Het RMT Haaglanden is een regionale netwerksamenwerking van diverse partners: UWV, Gemeente Den Haag / Den Haag Werkt, MKB Den Haag, VNO-NCW regio Den Haag VNO-NCW, FNV, CNV, Vakcen
Deze partners zorgen samen voor een soepele overgang naar (ander) werk voor werkzoekenden, met ontslag bedreigde medewerkers, heroriënterende zzp’ers en werkgevers die (tijdelijk) afscheid moeten nemen van hun medewerkers. Ook helpen zij werkgevers om hun medewerkers te behouden. Zie www.rmthaaglanden.nl